Dvanáct jednoduchých způsobů jak dodat jídlu bohatou chuť

12-chut

Každý, kdo se věnuje vaření, by určitě byl rád, kdyby hosté i domácí brali každý jeho kulinářský výtvor ne-li přímo jako klenot, tedy alespoň jako něco vynikajícího. V honbě za uznáním často zbytečně ztrácíme čas složitými recepty, zatímco taje skutečného mistrovství bývají zcela prosté. Jestliže vášnivě milujete kulinářské experimenty, nabízíme vám porci malých triků, které vás kýženému uznání za pravého chefa alespoň přiblíží.

1.Maso se velmi dobře doplňuje se sušenými švestkami. A nemusí to být jen proslulá omáčka k uzenému.Přidáním dvou tří švestek k dušenému masu získáme rafinovanou příchuť.

2.Voňavé bylinky typu rozmarýnu, šalvěje, bobkového listu nebo tymiánu dáváme do jídla v začátku vaření; jsou to pevnější rostlinky a své aroma rozvíjejí déle. Pažitku, petržel, bazalku, koriandr, estragon, kerblík, kopr, dobromysl či majoránku přidáváme na samém konci, někdy až do hotového jídla. Jinak ztratí vůni, chuť i barvu, některé mohou vařením i zhořknout.


3.Vždycky mějte v kuchyni sojovou omáčku. Několik kapek vhodného typu sojové omáčky dá vyniknout chuti masitého i zeleninového jídla.

4.Vložíte-li zeleninu do už vařící vody, uchová si více vitamínů i chuti.

5.Okořeněné maso posypeme před pečením velmi jemnou vrstvičkou cukru. Pečeně bude mít krásnou kůrčičku a šťáva lepší chuť. Také mořské plody a zeleninu lze mírným doslazením vylepšit.

6.Kombinací více druhů mouky (pšeničná, ovesná, špaldová, ječná či pohanková) zlepšíte chuť např. sušenek a navíc budou zdravější.

7.K pečení masa používejte alobal. Maso bude měkčí a jemnější a uchová více šťávy.

8.Vodu na těstoviny důkladně osolíme, jinak budou bez chuti.

     
9.Párky namažte hořčicí a opečte na oleji – výsledkem bude lahůdková chuť.

10.Kolečka cibule namáčíme ve sklenici vody s jednou lžičkou sody. Zjemníme tak ostrou chuť i vůni. Vhodné například do salátů.

11.Vývar z masa solíme až při jeho použití. Vaříme, či spíše „táhneme“ ho jemným probubláváním těsně pod bodem varu po více hodin bez soli.

12.Zmražené citróny jsou skvělé koření. Umyjte důkladně citron a dejte do mrazáku. V případě potřeby strouhejte celý, včetně kůry. Jídla takto ochucená získávají výtečnou chuť.

=========
14 potravin, jejichž spojení nemá chybu
Ovesné sušenky, jednoduchý a rychlý recept pro dobrou náladu

Více pro dobrou náladu: